Uitwisseling Huelma

27 April 2023

Een groepje leerlingen van het zesde jaar beleefde een geweldige uitwisseling in gastgezinnen van de school IES Sierra Magina Huelma.

Ze kwamen aan in Huelma na een vlucht Zaventem-Malaga en busrit Malaga-Huelma. Een letterlijk en figuurlijk warme ontvangst met een lentezon van 23 graden.

Op de uitwisseling bezochten onze leerlingen van het zesde jaar met hun gastgezinnen de stad Jaén.

Op maandag startte het programma op IES Sierra Magina Huelma. Eerst verkenden ze in groepjes de school. Vervolgens maakten ze een bergwandeling tussen de olijfbomen met adembenemende uitzichten. Daar kregen de leerlingen uitleg over de Sierra Magina, het reliëf , de fauna en flora. In de namiddag namen ze deel aan een workshop European citizenship.

Met veel trots presenteerden de Spaanse partners hun patrimonium en tradities: het proces van de olijfolieproductie, het historisch hart van Huelma, vroeger "Waldat-alma" in het Arabisch, de 16de eeuwse Renaissance kerk waar men volop de "Semana Santa" aan het voorbereiden is, ... De burgemeester of "alcalde" ontving Mater Dei op het stadhuis waar hij een pleidooi hield voor Europa.

In de olijfoliecoöperatieve waren de leerlingen onder indruk van de gigantische capaciteit van de cilinders waar olijfolie wordt gestockeerd. In de namiddag woonden ze een theatrale voorstelling bij van de bekende dichter Federico García Lorca. Leerkrachten en leerlingen reciteerden passages uit zijn repertorium in de mooie bibliotheek van de school.

Geen woorden maar beelden om de schoonheid van het Alhambra paleis en de stad Granada te beschrijven… Fabián, leerkracht wiskunde op IES Sierra Magina Huelma, is afkomstig uit deze prachtige stad en heeft ons de hele dag gegidst. Een fantastische ervaring.

De uitwisselingsleerlingen trokken ook naar Úbeda, een mooi Renaissancestadje in de provincie Jaén. Een collega, Rosanna, en haar broer Miguel vertelden ons dat Úbeda veel te danken heeft aan Fransisco de los Cobos, hoofdsecretaris van Carlos V hier in Spanje. Hij financierde de bouw van de vele Renaissancepaleizen en kerken, die nu behoren tot de Unesco-werelderfgoedlijst.

Op de laatste dag van de uitwisseling was het tijd om afscheid te nemen op een leuk feestje dat de ouders hadden georganiseerd. Vele tranen, moeilijk om de leerlingen op de bus te krijgen! We nemen deze intense week voorgoed mee in onze koffers. De gezichten, kleuren, geuren, muziek, zon, gastvriendelijkheid, alles. Een dikke merci aan Mari Carmen en haar collega’s die hun uiterste best gedaan hebben voor ons bezoek!

Alle foto’s en het volledige reisverslag kan je terugvinden op de Facebook-pagina van Mater Dei!