Labodag 2

Wist je dat de technieken uit de moleculaire keuken steunen op chemische processen? De pareltjes van voedingsmiddelen worden gemaakt volgens een eenvoudig procédé. Dat toonde één van onze leerlingen tijdens de labodagen in het kader van de poolpapers wetenschappen. Andere leerlingen onderzochten hoe ze verschillende soorten melk, Dextro Energy, vitaminetabletten, zoetstoffen en bakpoeders van elkaar kunnen onderscheiden.

Voor biologie onderzochten de leerlingen hoeveel magnesium een tomatenplantje nodig heeft om goed te kunnen groeien, welke pigmenten in spinazie voorkomen, de samenstelling van speeksel, welke factoren de ontwikkeling van micro-organismen kunnen afremmen, welke factoren de kieming van zaden beïnvloeden en de verschillen tussen natuurlijke honing en kunstmatige honing.

In de fysica kunnen de leerlingen kiezen uit een heel breed spectrum. Van een brononderzoek naar zwarte gaten tot het programmeren van de hoogte van een raket. Van de viscositeit van een niet-Newtoniaanse vloeistof tot het meten van de liftkracht van een vleugel in een zelfgemaakte windtunnel. Alles begeleid met getokkel op een snaar, kwestie van in één moeite door het verband tussen de spankracht en de frequentie te weten komen.